Stichting yalla!

De oprichting

In de maand december van het jaar 2020 besluit een kring van  10  betrokken islamitische en joodse burgers in ons land  de stichting YALLA! op te richten. En voor die oprichting zijn vele redenen.
Wij stellen ons ten doel om de sociale cohesie in Nederland in den brede te versterken, met bijzondere aandacht voor de verbinding tussen moslims en joden. Moslims en joden van verschillende gezindten moeten gezamenlijk de perceptie doorbreken dat er tussen beide partijen sprake is van een natuurlijk wederzijdse animositeit.
Moslims en joden zetten zich in voor een samenleving waarbinnen alle burgers, vanuit een eigen identiteit, volwaardig kunnen participeren en zichzelf kunnen ontplooien. Pluriformiteit is een kracht die onze samenleving op sociaal, maatschappelijk en economisch vlak kan versterken. Wij constateren dat de steeds maar terugkerende terreuraanslagen op verschillende plekken in Europa ook in ons land polarisatie en verharding in de hand werken.
De toename van verschillende vormen van haat baart ons ernstige zorgen. Ons land is gebaat bij stabiliteit, compassie en saamhorigheid en daar hebben wij allemaal een rol in te spelen. YALLA! zal samenwerken met zowel het maatschappelijk middenveld als de overheid om dit te bewerkstelligen.
YALLA! wil er verder voor waken dat buitenlandse conflicten de verhoudingen in ons land op scherp zetten, door deze naar Nederland te importeren. Ondanks dat er verschillende perspectieven op de conflicten kunnen zijn en daar ruimte voor is, werken moslims en joden in ons land aan het verstevigen en bestendigen van een goede verstandhouding. In onze positie als minderheden doorvoelen wij het belang van een veilige, inclusieve en rechtvaardige samenleving waarin iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn.

De aanleiding

De opkomst van antisemitisme en moslimhaat in diverse vormen
Toenemende polarisatie en opkomst van extremisme in de samenleving
Politiek populisme gericht op het kwalificeren van religieuze en culturele minderheden als een bedreiging voor de Nederlandse cultuur.

De doelstelling

Het tegengaan van antisemitisme en moslimhaat in diverse vormen door in te zetten op het verstevigen van de sociale cohesie tussen de verschillende bevolkingsgroepen.
Het ontplooien en versterken van initiatieven die bijdragen aan de verbinding in de Nederlandse samenleving als geheel en die van joden en moslims in het bijzonder.

De methodiek

Het organiseren van en bijdragen aan culturele, literaire-, muzikale- en andere ontmoetingsactiviteiten die respect en vriendschap verspreiden en mensen verbinden ongeacht hun levensbeschouwing of religieuze achtergrond.
Het zoeken van aansluiting bij vergelijkbare initiatieven binnen andere groeperingen binnen de samenleving
Het zichtbaar maken van de activiteiten via de reguliere kanalen waardoor maximale exposure van de uit te dragen boodschap wordt bereikt in ons land.
De activiteiten worden openbaar toegankelijk gemaakt ook voor hen die niet tot de bewuste doelgroepen behoren. Opinieartikelen, ingezonden brieven en mediaoptredens
Yallah! is een landelijke organisatie
Alle deelnemers zijn betrokken bij Yalla! zonder last of ruggespraak.
Externe organisaties maken geen deel uit van Yalla!
Wij staan niet een of, of, maar een én, én samenleving voor.

Stichting yalla!

Team Yalla!

Fatima Akalai

Fatima Akalai

Fatima Akalai (1976) is een netwerker, duizendpoot en een verbinder. Haar functie in het onderwijs is Projectleider Talentontwikkeling Amsterdam in het MBO onderwijs, haar voornaamste taak is vooral om bedrijven en instellingen te verbinden met de studenten en andersom.  Daarnaast geeft zij ook opvoeddebatten aan ouders, empowerment trainingen aan vrouwen, verschillende vrijwilligs activiteiten in en rondom Amsterdam

Lody van de Kamp

Lody van de Kamp

Rabbijn en schrijver Lody B. van de Kamp (1948) groeide op in Enschede. Zijn vader overleefde de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz. Zijn moeder was op talloze plekken gedurende die oorlogsjaren ondergedoken.

Rabbijn van de Kamp is altijd betrokken geweest vanuit deJoodse gemeenschap in politieke en maatschappelijke discussies. Sinds 1996 israbbijn van de Kamp directeur van de reisorganisatie Jehoeda Services. Dezeorganisatie verzorgt project- en studiereizen naar Oost-Europa en Israël. Hijwas lange tijd politiek actief voor het CDA. Ook was hij directeur van deafdeling voortgezet onderwijs van de Joodse scholengemeenschap Cheider inAmsterdam.

Chantal Suisa-Runne

Chantal Suisa-Runne

Chantal Suissa-Runne (1980) is sociaal ondernemer. In die hoedanigheid zette ze diverse maatschappijgerichte projecten op rond verbinding, inclusie, zingeving en waardengedreven leiderschap, zoals 180 Amsterdammers, het eerste Joods-islamitische Young Professionals netwerk Mo & Moos en onderwijsproject Leer Je Buren Kennen. Voor het onderwijs ontwikkelde ze de methode Effectief Nuanceren en Constructief Clashen.

Binnen het onderwijs heeft ze vaak de rol van procesbegeleider of trainer. Ze treedt daarnaast regelmatig op in de media om over bovenstaande thema’s te praten en schrijft columns en opiniestukken, onder meer voor Nieuw Wij, waar zij eerder hoofdredacteur en programmaleider was.

Ze is voorzitter van de dialoogcommissie van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam en covoorzitter van Yalla! het nieuwe landelijke netwerk voor joden en moslims. Bij bureau RoutsLaeven is ze associate partner. Daar traint ze organisaties en bedrijven in de Harvard Methode voor belangen gericht onderhandelen met behoud van compassie en relatie.

Raja Alouani

Raja Alouani

Raja Alouani, Haarlemse van het Jaar 2016, is teammanager bij Unite Multizorg in Amsterdam.  Ik noem mezelf ambitieus, een doorzetter en vooral leergierig.  Onmogelijkheden sturen mij op zoek te gaan naar de mogelijkheden. Verschillen dwingen mij in de richting van overeenkomsten. Als professional ben ik door mijn werkzaamheden en vanwege mijn lidmaatschap van Passionados Netwerk en van de Cirkel Coalitie sterk betrokken bij de problematiek van multiprobleem gezinnen (MPG’s) en partij en uit de strafrechtketen met betrekking tot risicogroepen. Ook mijn taak als voorzitter van de Stichting Zohor voor Marokkaanse en Arabische vrouwen stimuleert mij in sterke mate op zoek te gaan naar verbondenheid en betrokkenheid.Dit altijd op zoek gaan naar verbindingen uit zich in mijn bestuurslidmaatschap en betrokkenheid bij Yalla!Ik ben in 1971 geboren in Haarlem, ben moeder van 2 kinderenen woon in Haarlem

Saied Idbid

Saied Idbid

Mijn naam is Saied Idbid, 43 jaar jong ondernemer en trotse papa van drie prachtige dochters.

Naast het ondernemen, probeer ik mij al meer dan 20 jaar in te zetten voor degene die het minder hebben in onze maatschappij. Dit doe ik o.a. door met een aantal vrienden 90 gezinnen elke maand te voorzien van voedselpakketten. Daarnaast ben ik voorzitter van een vereniging welke zich inzet voor de verbetering van de positie van de Islamitische gemeenschap.

Met deze groep fantastische mensen binnen Yalla! is mijn doel om een grote bijdrage te leveren aan het verbeteren van de relatie tussen de islamitische en Joodse gemeenschap. Wij hebben meer overeenkomsten dan verschillen en de meeste van ons komen zelfs uit dezelfde regio in onze vaderlanden. Middels bijeenkomsten, dialogen en vooral het luisteren naar elkaar wil ik met Yalla! de bruggen slaan naar elkaar. De almaar groter wordende dreiging vanuit bepaalde groeperingen en de normalisatie van extreme uitlatingen richting moslims en joden heeft ervoor gezorgd dat we waakzamer moeten zijn en de problematiek op de landelijke kaart moeten zetten.

Gary

Gary is een horeca cultureel ondernemer die veel artistieke uitwisseling met de Arabische wereld en Iran tot stand heeft gebracht. Hij is oprichter van o.a.KunstenDialoog, de Henny Jurriens Studio en Dancing on the Edge